Så får du styrelsen att stötta din idé

2024-05-31

Intraprenor.se #styrelsen #idé #beslutsprocess

Stora idéer kan kräva att styrelsen ger sitt godkännande och då gäller det att anpassa presentationen om du vill få styrelsens stöd. En styrelse har inte samma kunskap om det operativa och detaljer. Du måste presentera idén så att styrelsen förstår det utifrån sitt perspektiv. M a o måste du säkerställa att du förstår styrelsens roll och perspektiv innan du presenterar. Här får du några tips och en akronym (BOARD) att hänga upp din presentation på.

1. Håll dig kortfattad (Brief)

Se till att din presentation är fokuserad. Presentera aldrig längre än 15 minuter. Skicka aldrig ut omfattande information inför. Dels för att få läser och du vill dessutom inte få din presentation söndertrasad av frågor från de som läst.

2. Var transparent (Open)

Styrelsen vill ha transparens eftersom deras roll är att skydda aktieägarna. Finns det risker, belys dem. Finns det relevanta exempel, nämn dem. Men se såklart till att summeringen för styrelsen hamnar inom vad man kan leva med.

3. Var korrekt (Accurate)

Det är okej att säga "jag vet inte" så länge det inte handlar om förkunskaper man kan begära att du har tänkt på. I allt annat ska du vara korrekt och noggrann. Det är speciellt viktigt i noterade bolag. M a o, översälj inte och hitta inte på saker.

4. Relevant nivå (Relevant)

Gör inte idén mer komplex än den är. Det är idén du ska presentera, inte en teknik. Håll presentationen på en relevant nivå givet åhörarna. Försök att prata om tekniken/produkten/tjänsten utifrån vad som är relevant för styrelsens roll, erfarenhet, kunskap och intressen.

5. Diplomatisk (Diplomatic)

Tänk på att lyfta fram de inom företaget som bidragit till idén och framförallt så ska du såklart inte hänga ut någon och detta är heller inte forumet att lyfta sitt missnöje. Tvärtom kan det vara bra att lyfta fram de som har varit viktiga och framförallt kommer att bli viktiga framåt. Rutinerade styrelser känner direkt om det finns risk för en intern konflikt och det är kan mycket väl vara en dealbreaker.

Bonus:

  • Hur vill du att styrelsen som tar del av din presentation ska känna? Känslor styr fler beslut än data, så bestäm dig för vilken stämning du vill sätta i rummet.

  • Om styrelsen bara ska komma ihåg en sak från din presentation (i vissa fall är det faktiskt vad man kan begära), vad vill du att de ska komma ihåg? Det är viktigare att vara intressant än att vara komplett, så bestäm i förväg vad den mest intressanta och minnesvärda delen av din presentation ska vara.

  • Var tydlig med vilken action du vill att styrelsen ska ta som ett resultat av din presentation. Är det ett beslut, pengar, "inte säga nej" eller något annat? Om du fick det du bad om har du lyckats med din presentation.

Förslag på workshops: Why, Hypotes, Tillväxt

Läs fler artiklar om intraprenörskap

Gå med i nätverket intraprenör!

För alla oss som jobbar med affärsutveckling, innovation och tillväxt. Läs mer om nätverket och ansök. Välkommen!