Ken Kutaragi - Sony Playstations fader

2024-04-07 

Intraprenor.se #intraprenörskap #kenkutaragi #sonyplaystation

Ken Kutaragi är en fantastisk intraprenör som blivit känd som "Sony Playstations fader". Som 25 åring startade den japanska ingenjören på Sony 1975. Kutaragi arbetade sig uppåt genom företaget och ledde arbetet med att skapa den första PlayStation-konsolen, som släpptes 1994, och fortsatte sedan att spela en viktig roll i utvecklingen av uppföljarna PlayStation 2, PlayStation 3 och PlayStation 4. 

Ken Kutaragi startade med att jobba med Nintendo för att utveckla spelkonsulen Super NES. Därefter fick Ken utveckla en CD-ROM läsare til spelkonsolen. När Nintendo valde att avsluta samarbetet med Sony bestämde sig Ken för att fortsätta utveckla det som skulle bli den stora framgången PlayStation.

Sonys chefer avfärdade till en början hans idé och ansåg att videospel var en modefluga som snart skulle vara över

Ken fick jobba hårt för att få cheferna på Sony Corporation att gå in i den elektroniska spelbranschen. Hans envishet gav resultat och han fortsatte med att leda arbetet med att hjälpa Sony att utveckla sitt eget spelsystem. Sony stöttade Kens intraprenöriella satsning genom att investera 2,5 miljarder dollar i PlayStation-startupen. Som mest hade Sony Playstation över 70 % marknadsandel av den globala videospelsbranschen. Kens intraprenöriella framgång har kallats en av de mest framgångsrika produktlanseringarna genom tiderna.

Ken Kutaragis tekniska insikter och affärsstrategier anses vara avgörande för Sonys framgång inom spelbranschen under årtionden.

Förslag på workshops: Hypotes, Verifiera, Affärsmodellering, Strategiska partnerskap

Läs fler artiklar om intraprenörskap

Gå med i nätverket Intraprenör!

För alla oss som jobbar med affärsutveckling, innovation och tillväxt. Läs mer om nätverket och ansök. Välkommen!