5 viktiga egenskaper hos en intraprenör

2024-05-17

Intraprenor.se #intraprenörskap #egenskaper

Allt fler företag, från Unilever till Google och nystartade företag i alla möjliga branscher och storlekar vill anställa personer med "entreprenöriella egenskaper, även om de är villiga att arbeta inom en större struktur", d v s intraprenörer. Det är en win-win situation där företaget behåller talangen och sina idéer, och intraprenören får arbeta hyfsat självständigt i en tryggare miljö än entreprenörens. Här är 5 egenskaper hos en intraprenör`som företagen söker. Vilka stämmer in på dig?

1. Avtryck före karriär

"Vanliga" anställda strävar efter att klättra på karriärsstegen, förutsägbart och med väldigt låg risk. Intraprenörer drivs av att få göra avtryck. Intraprenörer drivs av strävan efter storhet. De värderar framång på marknaden framför egen hierarkisk utveckling. Intraprenören är inte intresserad av prestationer som räknas av per kvartal. De vill skapa hållbar påverkan som gör skillnad i längden. 

2. Förmåga att sälja
I större företag finns många roller som inte är i närheten av att jobba med försäljning. Men att sälja är grundläggande för intraprenören. Oavsett om det handlar om att presentera en produkt för en kund, att övertyga en kollega att engagera sig eller hitta rätt retorik för att få chefer att ta beslut. Försäljning är alltid en del av spelet. Intraprenörer är eviga optimister, alltid redo att ge löften och ge hopp, även om de inte alltid kan leverera direkt. 
 
3. Kan sina siffror
Med alla nya idéer som kostar mer eller mindre ökar kraven på ekonomisk kontroll. En intraprenör förstår att inget projekt kommer att få stöd om det inte finns en trovärdig kalkyl att visa upp. Men det handlar inte bara kom ekonomiska siffror. En intraprenör är alltid väl förberedd med data och statistik. Allt för att visa på progress och skapa engagemang kring projektet.
 
4. Externa relevanta nätverk
Anställda tenderar att bilda starkare interna relationer än externa nätverk. De går på steroetypa möten med samma människor, arbetar tillsammans, äter tillsammans, reser tillsammans och tänker till och med likadant. En intraprenör söker olika nätverk för olika syften och med nya perspektiv. En intraprenör har behov att bolla sina idéer och hitta stöd och samarbeten som tar dem framåt. De kan inte lita på att deras chefer kan lägga tid och fokus på dem. 

5. Söker förlåtelse före tillåtelse
Intraprenörer tror på att testa snarare än att söka godkännande i förväg. Vanliga anställda tenderar att söka tillstånd innan de gör något, vilket ofta kräver stöd från högre chefer. De undviker risker, håller sig noga till regler och är bättre lämpade för att göra små förbättringar snarare än att driva innovation. Intraprenörer trivs att jobba med "trial and error". De är inte rädda för att prova nya idéer, och om de misslyckas är de snabba med att be om ursäkt och gå vidare.  De ser varje experiment som en möjlighet att lära sig. Om de redan vet att något kommer att fungera så är det inte ett experiment – det är bara rutin. 

Att identifiera potentiella intraprenörer är inte lätt. Och att behålla dem är ännu mer utmanande. Tre tips för att behålla dem: visa dem helheten, ge dem friheten att förnya sig och när det är dags, låt dem gå vidare.

Förslag på workshops: Hypotes, Verifiera 

Källa: Peoples matters

Läs fler artiklar om intraprenörskap

Gå med i nätverket intraprenör!

För alla oss som jobbar med affärsutveckling, innovation och tillväxt. Läs mer om nätverket och ansök. Välkommen!